Mjesec travanj je bio rezerviran za Weekend Food Festival u prekrasnom Istarskom gradu Rovinju. Tri dana za studente i zaposlenike Veleučilišta Aspira bila su namijenjena učenju, povezivanju i uživanju. Tijekom tri dana održani su brojni paneli, a na jednom interesantnom panelu sudjelovao je i Dekan Veleučilišta Aspira Alen Jerkunica.
U panelu pod nazivom „Njegovo veličanstvo – konobar“ Dekan Alen Jerkunica je rame uz rame sa drugim sudionicima panela Davorom Bienenfeldom (vlasnik restorana Izakaya) i Marinom Čučekom (konobar Bastion 19) te moderatorom panela chefom Matom Jankovićem (vlasnik restorana Sol) progovorio o stvarnoj situaciji na tržištu, problemima struke, edukaciji i obrazovanju te stvarnim iskustvima ljudi koji su dugi niz godina prisutni na ovoj sceni.
Već u samom uvodnom dijelu moderator chef Mate Janković je uputio u ozbiljnost ove tematike, o kojoj ovisi cijeli ugostiteljski i turistički sektor i započeo panel s Marinom Čučekom koji navodi kako je imao sreće što su njegovi početci rada u konobarskom sektoru bili u prošlom stoljeću, kada si kao mlada osoba bez iskustva u ovom području mogla dobiti znanje od starijih kolega koji su bili voljni mentorirati i prenositi svoje znanje na druge. Navodi kako je mentoriranje mladih izuzetno važno za opstanak ove struke.
Ovaj uvod je doveo do izravne poveznice s važnošću obrazovanja, pri čemu su Veleučilište Aspira naveli upravo kao renomiranu visokoobrazovnu ustanovu koja na tržište izbacuje kvalitetno obrazovnu i kvalificiranu ranu snagu iz područja ugostiteljstva i turizma. Dekan Veleučilišta Aspira navodi kako je Aspira visokoobrazovna ustanova koja kao takva ne školuje konobare po srednjoškolskom programu, ali daje stručnjake koji su educirani menadžeri iz područja gastronomije. Ističe da je u razgovoru sa svojim kolegama ravnateljima srednjih strukovnih škola došao do zaključka da tek polovica onih koji se nalaze u razrednom odjeljenju konobar ima želju time se baviti u budućnosti. Također, zaključuje kako je mala ulazna brojka, a još manja izlazna brojka osoba te kako ti brojevi ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta.
U panelu se dalje raspravlja kako potaknuti mlade da se odluče obrazovati za zanimanje konobar. Dekan Alen Jerkunica navodi kako je trenutno puno veći interes mladih prema zanimanju kuhar, nego prema zanimanju konobar. Taj veliki interes je potaknut brojnim natjecateljskim show emisijama, što upućuje na to da treba mladima i zanimanje konobar učiniti više atraktivnim i na taj način ih privući da se odlučuju upravo za to zanimanje. Iako sveukupno konobari imaju poprilično atraktivan priljev novca, kako navodi chef Mate Janković, Dekan Alen Jerkunica upućuje da mladi u tom slučaju nisu dovoljno dobro informirani i kako bi informiranje i promicanje ovog zanimanja moglo polučiti boljim brojkama.
Drugi sugovornici su naveli da je problem obrazovanja manjak posvećenosti učenicima i loša pripremljenost za tržište rada. Na Veleučilištu Aspira se susrećemo s tri profila studenta: entuzijastima i zaljubljenicima u gastronomiju bez prethodnog iskustva u području gastronomije, osobama koje dolaze iz ugostiteljskih škola i treću skupinu čine osobe koje su već zaposlene u realnom ugostiteljskom i gastronomskom sektoru, ali se žele dodatno formalno educirati i stvoriti mogućnost za napredak. Nastavno na to Dekan Alen Jerkunica navodi kako je Aspira jedinstvena po stručnoj praksi koju su studenti obvezni obavljati od prve godine studija i kako dobra praksa i dobar mentor mogu izuzetno pripremiti svakog studenta za tržište rada. Također, tijekom studiranja treba sklapati poznanstva i širiti mrežu kontakata što je upravo moguće prilikom obavljanja stručne prakse. Navodi da su se na samim početcima, kada je osmišljen program sa stručnom praksom od prve godine studija, susretali s poteškoćama jer poslodavci nisu vidjeli širu sliku. U početku su pružali otpor i odbijali mentoriranja, no međutim kako se javio problem s nedostatkom kvalificirane i educirane radne snage, promijenili su i svoju perspektivu vezanu uz ovaj problem. Razlog tomu je trenutno stanje koje nas je snašlo na tržištu, jer mladi masovno izbjegavaju struke vezane uz ugostiteljstvo i turizam. Ono što Veleučilište Aspira nastoji je pružiti znanje iz realnog sektora, stvarno pripremiti mlade za rad i prepoznati entuzijaste i zaljubljenike u ovaj posao te ih na razne načine nagraditi. Uz to, svakako savjetuje da obrazovne ustanove koje obrazuju buduće konobare trebaju dati mladima širu i pozitivnu sliku ovog zanimanja, na vrijeme ih informirati o svim bitnim činjenicama vezanim uz posao i dati im realno znanje i praksu, kako bi po završetku srednje škole mogli biti kvalitetan profil koji može konkurirati na tržištu rada.