Studenti Aspire uživaju visok stupanj slobode za strukturiranje vlastitog obrazovanja. Da bi se ta mogućnost iskoristila do svog punog potencijala, učenici trebaju informiranu podršku i vodstvo svojih roditelja, i Aspire kao obrazovne ustanove te naših nastavnika i administratora. Ova web stranica namjerava Vam pomoći, kao članu obitelji, razumjeti Aspirin plan i program te Vam omogućiti uvid u dostupne stipendije, resurse i mogućnosti, kako biste mogli pomoći ”Vašem studentu” i usmjeriti ga na pravi put i potaknuti ih na korištenje dostupnih opcija podrške.

Savjeti za odabir pravog studija:

Odabir studija

Kako odabirati pravi fakultet ili pravo usmjerenje? Cijeli proces može izgledati zastrašujuće. Na što biste se trebali usredotočiti? Kako vagati različite elemente koji su uključeni? Čini se da je sve na kocki. Studenti i njihove obitelji često se usredotočuju samo na neke od ključnih aspekata odabira pravog fakulteta, često nedostaju i drugi jednako važni, ali manje očiti elementi na koje bi trebalo obratiti pažnju.

 

Autor: Duncan Ivison, Professor of Political Philosophy, Acting Deputy Vice Chancellor (Research), University of Sydney

Zato ovdje nudimo nekoliko prijedloga i savjeta o tome kako najbolje razmisliti o odabiru studija. Naravno, situacija svake osobe je jedinstvena, ali nadamo se da možemo pružiti bar neke opće smjernice i savjete:

1 . Posjetite, posjetite, posjetite!
Posjetite Otvorene dane ustanove, postavite puno pitanja o sveučilišnom životu, programima i uslugama podrške. Razgovarajte sa studentima kako bi dobili iskrenu povratnu informaciju.

2. Obratite pažnju na pojedinosti
Pregledajte obrazac, plan i program studijskog usmjerenja tako da znate što možete očekivati. Raspitajte se gdje točno možete pronaći podatke za svako od usmjerenja.

3. Saznajte više o predavačima
Bez obzira što želite studirati, vrijedno je istražiti predavače na studijskom programu kako bi saznali kakvi će vam ljudi prenositi znanje.

4. Odaberite nešto što uistinu volite – jer onda vam neće biti problem ustati iz kreveta kako biste nešto naučili!

5. Provjerite prilike za radno iskustvo
Saznajte hoće li vam željeni studij pružiti bilo kakvu mogućnost stažiranja ili zapošljavanja, kako bi bili u mogućnosti provesti što više vremena u stvarnom radnom okruženju a kao rezultat znati što točno želite raditi u životu.

6. Pouzdajte se u svoje instinkte
Najbolji savjet je povjerenje u vlastite želje i osjećaje. Ako pronađete pogreške i stvari koje vam se ne sviđaju već na prvi pogled onda ne vrijedi ići tamo.

7. Ako ste u nedoumici, napravite tablicu
Napravite tablicu sa svim studijima koja imate na umu i usporedite ih s različitim zahtjevima koji su vam važni, od vrste ustanova i usmjerenja do školarina. Studij koji odaberete bi trebalo biti pravi izbor za vas, a ne pravi izbor za druge.

8. Otkrijte koje karijere možete odabrati nakon završenog studija
Istražite što mislite o tome možete li se u budućnosti i sami baviti tim opcijama.

9. Ne vjerujte predrasudama
Još uvijek postoje određene predrasude prema privatnim fakultetima u smislu da ih je lakše završiti jer navodno imaju niže kriterije nego državni fakulteti. Činjenica jest da privatni fakukteti imaju veći postotak završavanja, ali to je isključivo zahvaljujući većem trudu i brizi nastavnika i djelatnika jer studenti nisu samo “broj” odnosno nisu prepušteni sami sebi. Naravno da takav odnos dodatno motivira studente da ne odustanu na prvim preprekama već da ustraju do kraja i završe fakultet.
Također, nemojte vjerovati u stereotipe da su privatni fakulteti namijenjeni samo djeci imućnijih roditelja. Ozbiljni privatni fakulteti imaju odlične programe stipendiranja i sufinanciranja školarine tako da se svi imaju priliku upisati. Kad nadodamo tome mogućnost zapošljavanja već tijekom studija zbog stručne prakse od prve godine, onda je lako izračunati da se uloženo u školarinu brzo vrati.

10. Odaberite studijski program baziran na vlastitim sposobnostima
Odaberite studijski program na temelju realne prosudbe vlastitih sposobnosti i količine truda koji planirate uložiti u studiranje. Lijepo je imati velike snove, ali treba voditi računa i o mogućnosti njihove provedbe, zato valja prvo procijeniti sebe i svoje mogućnosti te sukladno tome ocijeniti koji je studijski program pravi izbor.

KONTAKT:

E-mail:ada.langauer@aspira.hr

E-mail: lucija.perkovic@aspira.hr