Preduvjet za ostvarivanje uspješne karijere u hotelijerstvu i turizmu je adekvatno obrazovanje koje u vrijeme dinamičnih tržišnih promjena, zahtijeva i poseban pristup. Aspira kreira studijske programe u suradnji sa poslodavcima, vodeći računa da znanje uvijek isporuči u skladu s suvremenim trendovima te kroz praktične primjere. Prateći potrebe tržišta rada na Aspiri je pokrenut specijalistički diplomski (master) studij Hotelijersko-turističkog menadžmenta. Riječ je o prvom studiju orijentiranom međunarodnom tržištu u turizmu s naglaskom na stjecanje praktičnih znanja i vještina primjenjivih bilo gdje u svijetu. Studenti ostvaruju pravo na praksu u prestižnim svjetskim hotelima, turističkim kompanijama i organizacijama, restoranima te imaju mogućnost steći znanja koja im daju komparativnu prednost na tržištu rada.
Program studija namijenjen je profesionalcima koji već rade u turizmu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu te žele unaprijediti svoju karijeru, ali i svima onima koji se žele specijalizirati za upravljačke funkcije u navedenim područjima te ostvariti uspješnu karijeru u ovoj branši. Posebnu ulogu u razvoju turizma te podizanju njihove kvalitete upravo imaju menadžerski kadrovi (top management) koji su nedostatni, a upravo o njima ovisi razvoj i podizanje kvalitete hotelijerstva i turizma.
Osmišljen je kao nastavak preddiplomskog stručnog studija Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, ali i kao nastavak školovanja za sve one koji su završili studije iz drugih područja, a žele steći stručna znanja iz područja hotelijersko-turističkog menadžmenta kroz specijalizaciju iz tri područja odnosno studijska smjera: Hotelski menadžment, Menadžment destinacijskih kompanija i organizacija (DMC i DMO) te Gastronomija. Studij traje 2 godine, a izvodi se kao redovni i izvanredni.
Studijski smjer Hotelski menadžment namijenjen je onima koji se žele specijalizirati za upravljačke funkcije u hotelijerstvu te kroz prakse najboljih svjetskih hotelskih kompanija steći menadžerska znanja i vještine. Studijski smjer Menadžment destinacijskih kompanija i organizacija odnosi se na upravljanje organizacijama i kompanijama čije se poslovanje temelji na destinacijskom menadžmentu. Gastronomija kao studijski smjer je prvi i jedini takav na diplomskoj (master) razini. Namijenjen je onima koji se žele specijalizirati u području gastronomije i ugostiteljstva i kao i onima koji tek planiraju ući u branšu bilo da žele otvoriti svoj vlastiti restoran ili hotel ili unaprijediti postojeći.
Nastavu održavaju stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva., a završetkom studija studenti stječu 120 ECTS bodova i naziv stručni/a specijalist/ica hotelijersko-turističkog menadžmenta (struč. spec. oec.), što je ekvivalent magistru struke.