Christine Ha – motivacijsko predavanje pobjednice američkog MasterChefa
Christine Ha, vrhunska kuharica i pobjednica američkog MasterChefa pravi je primjer osobe koja je pomaknula vlastite granice i dokazala sebi i drugima da slijepe osobe snagom volje i radom mogu nadvladati sve prepreke i biti iznimno uspješne. Christinin put po svijetu je organiziralo Američko veleposlanstvo, s ciljem promocije i povezivanja različitih kuhinja svijeta.
„Natjecanje u MasterChefu mi je omogućilo da pokažem svijetu kako slijepe i slabovidne osobe mogu puno toga napraviti, nisam željela da me sažalijevaju. Drago mi je da sam uspjela u tome.“
Problemi s vidom
Christine je rođena 1979. godine a probleme s vidom je počela imati već u dvadesetim godinama. Sve se činilo se kao prolazna faza, vidjela je sve kao kroz gustu maglu te se nadala kako će joj se vid ”razbistriti”, ali nažalost stanje se tijekom godina samo pogoršavalo. Nakon brojnih pretraga dijagnosticirana joj je bolest očnih živaca, koja nažalost nije izlječiva te je u konačnici 2007. godine skoro u potpunosti izgubila vid. Bolest joj se u jednom trenutku proširila i na ostatak tijela te je u jednom trenutku bila potpuno nepokretna nekoliko mjeseci. Uz naporne vježbe i puno strpljenja uspjela se ponovno osoviti na noge i motiviranija no ikada krenuti naprijed. Christine, za nas utjelovljenje snage ljudskog duha, kaže da je shvatila da je sve moguće i da se ne treba ograničavati kad je uspješno spremila ukusnu večeru za prijatelje koji su joj se odužili tako što su sve pojeli uz velike ovacije. To je za nju bio znak da je samo nebo granica.
Nagovor supruga da se prijavi na natjecanje u MasterChef
Christine ima veliku podršku supruga, koji je došao s njom i na predavanje u Aspiri. Prijava na MasterChef se dogodila neposredno nakon privremene nepokretnosti, suprug je bio taj koji joj je predložio i nagovorio je da se prijavi na show. Christine kroz smijeh kaže da joj je još uvijek suprug najstroži kritičar, strožiji je chef u kuhinji od chefa Ramseya. Ističe da je na početku showa i sama sumnjala u sebe te da joj je puno značila podrška člana žirija Gordona Ramseya koji joj je rekao da mora vjerovati u sebe i danas je sretna jer ga je poslušala i nije odustala.
MasterChef – veliki projekt s puno stresa
Snimanje MasterChefa je bilo jako stresno i naporno, ali u isto vrijeme i zanimljivo iskustvo. Naučila je puno o kuhanju ali je još više naučila o sebi. Primjerice, shvatila je da mora vjerovati svojim instinktima i da u kuhinji nema pogrešnih kombinacija, sve je stvar ukusa. Iako je Gordon za većinu kandidata bio najstroži član žirija, Christine kaže kako je njena prednost bila upravo ta što nije vidjela. Bila je koncentrirana na sebe i kuhanje, dok su se ostali natjecatelji opterećivali načinom na koji ih je žiri gledao i njihovim izrazima lica. Danas,kad se osvrne na svoje iskustvo u MasterChefu kaže da je dobila mnogo više od novčane nagrade i izdane kuharice. Dobila je vrijedno iskustvo i priliku da uđe u svijet posla koji voli na velika vrata. Sretnom ju čine druženja s mladima, putovanja po cijelome svijetu te mogućnost da uči o novim regijama i naravno kuhinjama.
Magistrica kreativnog pisanja i autorica
Christine je prije nego što se odlučila u potpunosti posvetiti kuhanju, magistrirala kreativno pisanje. Pobjeda u MasterChefu donijela joj je priliku da izda vlastitu kuharicu koju je nazvala „Recipes From My Home Kitchen: Asian and American Comfort Food“ , koja je postigla izniman uspjeh i bila New York Times Bestseller. Trenutno su u pripremi nova kuharica, ali i monografija koja će sudeći prema zanimljivosti i detaljima s predavanja postići veliki uspjeh.
Kuhanje je vizija, a hrana način komunikacije
Kuhanjem se rekreativno počela baviti još prije problema s vidom, tako da brojne stvari radi po sjećanju. Voli reći da je kuhanje za nju vizija, da se kuhati može potpuno instinktivno i intuitivno. Primjerice, dekoracije slaže prema sjećanju a namirnice odabire dodirom i mirisom. Inspiraciju pronalazi u receptima pokojne mame i bake tako da hrana za nju ima i tu sentimentalnu dimenziju. Kaže kako inspiraciju pronalazi u brojnim putovanja, drugim krajevima svijeta te je za nju kuhanje jako kreativan proces koji počinje u njenoj glavi. Hranu doživljava kao način komunikacije, kaže da je hrana jedinstvena jer ju svi razumiju, hrana govori svi, jezicima svijeta.
Moto- kušajte sve dvaput, putujte i budite uvijek otvorenog uma
Kušanje namirnica je prvi korak u spremanju nekog jela. Njen moto je kušaj sve dvaput, zato jer nam se često neke namirnice ne svide odmah a treba im dati drugu priliku. Kako i sama puno putuje, svim Aspirinim studentima je poručila isto, da putuju i uvijek budu otvorenog uma, spremni za nove izazove i iskustva u životu. Christine sa svojih putovanja uvijek ponese nešto novo, novo iskustva kojima obogaćuje svoj život pa se tako nadamo da će joj i Hrvatska i Aspira ostati u lijepom sjećanju.
Recept za uspjeh prema Christine Ha :
- Strast- prava ljubav prema onome što radite.
- Talent- morate imati talent i jako raditi na tome da ga razvijete.
- Prilika- biti u pravo vrijeme na pravome mjestu. Morate biti proaktivni.