Visoka škola Aspira svečano je predstavila prvi međunarodni studij Gastronomije u Zagrebu. Spektakularno je otvaranje održano u Hotelu Esplanade u srijedu 20.09.2017.
Ministar turizma Gari Cappelli nije krio oduševljenje „velikim iskorakom,“ kako je nazvao novi studij. Bezrezervnu podršku studiju dale su i saborske zastupnice Vesna Bedeković te Sabina Glasovac, predsjednica i potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić naglasila je prepoznatljiv ugled Visoke škole Aspira kao rezultat predanog i složnog rada. Ljubazno je istaknula otvaranje Prvog međunarodnog studija Gastronomije kao pozitivan primjer kako i zašto uvijek ići naprijed, uvijek biti još bolji, još inovativniji.
Uslijedio je okrugli stol na temu “Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja i hrvatsku gastronomiju“ na kojem su sudjelovali eminentni predstavnici turističkog i gastronomskog sektora: državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, magistar gastronomije Denis Galić, Aspirin nastavnik i osnivač tvrtke HGE Consilio, zatim direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP Natali Komen Bujas te predsjednik JRE udruženja Hrvatska Teo Fernetić.
Cooking show
Najatraktivniji dio svečanog otvaranja bez sumnje je bio spektakularni cooking show. Njemački chef Michael Noss mentorirao je Aspirine studente u pripremi raskošnih delicija zajedno s domaćim uzdanicama Damirom Modrušanom iz restorana Zigante, Anom Grgić iz Esplanade te poznatim splitskim chefom Antunom Niševićem. Slastičarka Marija Gudelj zatim je obradovala prisutne svojim nenadmašnim desertima. Svi su navedeni mentori-predavači na studiju Gastronomije.
Studij temeljen na praksi
Prvi međunarodni studij Gastronomije osmišljen je u suradnji s poslovnim partnerima. Priprema studente za otvaranje i vođenje restorana kroz fokus na praktičnu nastavu i poduzetničke vještine. Prve dvije godine studija obiluju praktičnom nastavom, dok se na trećoj, završnoj godini, čitav ljetni semestar provodi na stručnoj praksi. U najsuvremenijem kuhinjskom praktikumu studenti rade na potpuno opremljenim zasebnim radnim jedinicama, a predavača prate i putem računalnog zaslona.
Nastava na Prvom međunarodnom studiju Gastronomije u Zagrebu počinje u utorak, 17.10. 2017. U Splitu nastava počinje 3.10., također u utorak.