Aspirini studenti treće godine studija Gastronomije od 13. do 16. ožujka posjetili su Sloveniju i Italiju, te se vratili bogatiji za još jedno zanimljivo iskustvo!
Slovenija je bila prvo odredište. Osim u ljepotama samog krajolika, uživali su i u različitim gastro sadržajima koji su bili sastavni dio ovog studijskog putovanja. Posjetili su prekrasni dvorac Zemono koji je smješten ruralnom dijelu Slovenije u dolini rijeke Vipave. U sklopu dvorca nalazi se i restoran „Pri Lojzetu“ u kojem su studenti imali priliku uz večeru prisustvovati prezentaciji jela i edukativnoj radionici poznatog chefa Tomaža Kavčića. Potom su posjetili vinarije vinara Marijana Šimčića i Aleša Krstančića u Goriškim Brdima te uz obilazak podruma kušali neka od najboljih svjetskih vina. Posjetili su i restoran „La subida“ koji je smješten među prekrasnim krajolikom u blizini talijanske granice sa Slovenijom. Dobitnik je i Michelinove zvjezdice te je u vlasništu obitelji Sirk. Studenti su imali priliku probati autohtona jela, obići imanje ove obitelji, razgledati kućice koje su napravljene isključivo uz upotrebu samo prirodnih materijala, te posjetiti njihovo obiteljsko privatno gospodarstvo koje proizvodi jednu od najboljih vinskih kvasina u Europi.
U Italiji su posjetili restoran „Agli Amici“. Riječ je o restoranu koji je dobitnik dvije Michelinove zvjezdice. Studenti su ovom vrhunskom restoranu imali priliku kušati tzv. slow food meni „ Go green“, sastavljen od vege jela uparenih s vinima, odnosno namirnica s domaćih OPG-ova. Također su prisustvovali edukativnoj radionici chefa Emanuela Scarellea, obišli vinski podrum te prostorije za sazrijevanje sireva iz cijelog svijeta. Sljedeći je na redu bio obilazak različitih proizvođača voća i povrća, a potom posjet mlinu odakle se nabavlja brašno za restorane. Na posljetku su posjetili atelje konceptualnog umjetnika koji je mnogim chefovima poslužio kao inspiracija za ideje u kreaciji jela. Putovanje su zaokružili posjetu Grappa Nonino – u, proizvođaču najboljih talijanskih rakija!
