Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira partner je na projektu pod nazivom TOURISM4ALL iz programa Interreg V-A Italy-Croatia CBC Programme. Puni naziv projekta: Development of a crossborder network for the promotion of the accessible tourism destinations. Ukupan budžet projekta je 2.596.808,50 € (od čega sufinancira ERDF 2.207.287,22 €), Aspirin budžet je ukupno120.000,00 € (od čega 102.000,00 € sufinancira ERDF, a 18.000,00 € sufinancira Aspira), a predviđeno trajanje projekta je  30 mjeseci.

Cilj projekta je razvoj i promicanje prekogranične mreže dostupnih turističkih odredišta s prirodnom i kulturnom baštinom kroz promicanje socijalne uključenosti i promicanje turističkih usluga za osobe u nepovoljnom položaju (primjerice, osobe s invaliditetom, starije osobe). U projektu sudjeluje 13 partnerskih organizacija s programskog područja čiji je cilj produljenje turističke sezone, kao i razmjena iskustava i usklađivanja metoda kako bi se osigurala bolja suradnje među lokalnim dionicima.

 

U Termoliu ( Campobasso) 27. i 28.11.2018. održan je kick off meeting upravljačkog odbora projekta Tourism4All (Development of a crossboarder network for the promotion of the accessible tourism destination), na kojem je sudjelovala i Aspira kao partner na aktivnosti WP3. Na projektu surađuje ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske.

Vodeći partner projekta : Regione Molise

Ostali partneri:

Regione Veneto, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije – Grad Zadar, Turistička zajednica grada Šibenika, Azienda speciale concentro della Camera di Commercio, Industria, Agricoltura e Artigianato di Pordenone, Irecoop Veneto – Istituto Regionale per l’educazione e gli studi cooperativi, Kamping udruženje Hrvatske, Delta 2000 – Societa’ Consortile a R.L., Odòs – Società Cooperativa Sociale, Regione Puglia, Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Grad Buje i  Lokalna akcijska grupa LAG „Brač“.

 

TOURISM4ALL infografika

Od početka projekta Tourism4all održano je nekoliko sastanaka: Kick-off sastanak 27. i 28. studenog 2018. u Tremoliju u Italiji, Steering Committee sastanci 28. i 29. svibnja 2019. u Hrvatskoj u Zadru te 3.i 4. prosinca 2019. u Bariju u Italiji. Također održan je i prvi edukacijski accessible tourism trening u Padovi u studenom 2019.

 

 

U četvrtak, 27. lipnja 2019. godine održana je fokus grupa na Visokoj školi Aspira, na kojoj su se sastali predstavnici različitih organizacija koje aktivno sudjeluju u kreiranju turističke ponude. Također u studenom 2019. održano je i javno predavanje u Aspiri – ‘’Tourism4all – how to make tourism more accessible?’

U 2020. godini, 14.02. održana je još jedna fokus grupa na kojoj su se predstavnici različitih organizacija koje sudjeluju u kreiranju turističke ponude upoznali s rezultatima istraživanja provedenih u sklopu projekta ‘’Tourism4all’’.

 

Fokus grupa

 

Od 4. do 7. veljače 2020. održan je drugi po redu edukacijski accessible tourism trening u Anconi.

 

18. lipnja 2020.  na Visokoj školi ASPIRA u suradnji sa javnom ustanovom Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije održana je ”Train the trainer” radionica na temu „Kako razumijeti potrebe osoba u nepovoljnijem položaju te povećati dostupnost lokacije“.

 

4th On Line Meeting – Steering Committee sastanak organiziran je 24.lipnja 2020.

 

29. lipnja 2020.  na Visokoj školi ASPIRA  održana je druga po redu ”Train the trainer” radionica.

1) Video of Mr. Roberto Vitali (CEO – Village for all) regarding the “Train the trainers” activity in Padua 
2) Video of Sorrentino Fatica (3 minutes interview)– Project Manager of the Molise Region
3) Video – Tourism4all Project – Tina Biluš – President of Tourist guide Association in Šibenik
4) Video of Mr. Sorrentino Fatica (shorter version) – Project Manager of the Molise Region

 

Aspira je sudjelovala na 1. prekograničnom seminaru koji je organizirao PP3 Grad Zadar, a održan je putem platforme Zoom Meeting 29. rujna 2020.

5th On Line Meeting – Steering Committee sastanak organiziran je 10.prosinca 2020.

 

 

                                                   6th On Line Meeting – Steering Committee sastanak na kojem je ASPIRA sudjelovala organiziran je 14.svibnja 2021.

 

 

Aspira je 25.6.2021. sudjelovala na B2B eventu u organizaciji projektnog partnera “RERA S.D.” u Splitu, Hrvatska.

 

 

Na Aspiri su održana tijekom svibnja i lipnja 2021. dva predavanja, odnosno predstavljanja projekta i partnerskih institucija. Publici su predstavljeni ciljevi projekta i načini kako svima omogućiti jednak pristup turističkim destinacijama. Također, raspravljalo se i o mogućnostima pristupačnosti turizma u gradu Splitu.

 

Aspira je 14.7.2021. sudjelovala na 2.Online crossborder seminaru.

 

Study visit – Šibenik

Turistička zajednica grada Šibenika ugostila je projektne partnere tijekom dvodnevnog studijskog posjeta (8.- 9.11.2021.). Talijanski partneri iz regije Molise, regije Puglia i organizacije Delta2000 te predstavnici RERA Splitsko-dalmatinske, učilišta Aspira Split, grada Zadra i LAG-a Brač imali su prilike upoznati Šibenik i njegovu okolicu. Kroz prvi dan posjećen je Interpretacijski centar Civitas Sacra i Muzej grada Šibenika  te sam centar grada Šibenika sa povijesnim znamenitostima. Drugi dan studijskog posjeta  posjećena je tvrđava sv. Nikole te Nacionalni park Krka.

 

7th On Line Meeting – Steering Committee sastanak na kojem je ASPIRA sudjelovala organiziran je 14.listopada 2021 u Riminiju u Italiji.

 

Aspira je sudjelovala na 8th Steering Committee sastanku i  finalnoj konferenciji organiziranoj od  25. do 26. studenog 2021. u Veneciji  u Italiji.

 

https://youtu.be/TzrhIoJe-HA

https://www.deltaduemila.net/chi-siamo/cte/cooperazione-2014-2020/tourism4all/