Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira provela je projekt “Scientific and professional exchange of experience in social tourism and entrepreneurship between U.S. and Croatia” u suradnji s Američkom ambasadom. Cilj projekta bio je dovesti stručnjake iz U.S koji će zajedno s nama raditi na internacionalizaciji visokoškolskih institucija, razvoju kurikuluma, održati gostujuća predavanja i radionice, kako studentima tako i široj javnosti, održati konzultacije s našim profesorima i osobljem radi razmjene iskustava kao i kasnija suradnja na zajedničkim istraživanjima i publikacijama.

 

Prvi nam je u radni posjet došao Dr. Gerome Anthony Hays s Indiana University – Kelley School of Business. Hays je doktor prava, inovator, investitor, pokretač brojnih uspješnih poslovnih projekata i zakonodavnih reformi. Isti je održao predavanje našim studentima na temu: “Entrepreneurial ecosystem development in emerging economies” koje se pokazalo kao iznimno zanimljivo, a sve je bilo popraćeno brojnim pitanjima s njihove strane. Hays je održao i predavanje za širu javnost, otvorenog tipa, na koje se odazvao velik broj ljudi iz hotelijerstva i poduzetništva a tema predavanja bila je: „The rise of entrepreneurship globally and what it means for emerging economies“. Gosp. Hays je došao ponovno u lipnju, točnije od 01. – 07. lipnja 2018. U danima koji su prethodili održali smo nekoliko sastanaka, definirali neke projekte na kojima bi mogli u budućnosti raditi (Centar poduzetništva u Aspiri, studij Globalnog poduzetništva, potpisivanje sporazuma o suradnji između naših dviju institucija, gosp. Gerry Hays kao gost predavač na nekim kolegijima i sl.).

 

Od 10.-16. lipnja 2018. u sklopu projekta ugostili smo i američku znanstvenicu, Sharr Prohaska s NYU School of Professional Studies. Gđa. Prohaska je ugledna sveučilišna profesorica s preko 30 godina iskustva u akademskom obrazovanju. Bavi se proučavanjem kulturne baštine, održivog planiranja i razvoja, zaštitom okoliša, posebnim oblicima turizma i razvojem kreativnih oblika turizma. Dugi niz godina bila je voditeljica studija Turizma, a  trenutno je zaposlena kao profesorica u trajnom zvanju na NYU Jonathan M.Tisch Center for Hospitality, Tourism and Sports Management.  S gđom. Prohaska smo radili na kompetencijama i ishodima učenja za Master studij turizma koji planiramo pokrenuti, definirale su se smjernice kojima se koristimo u definiranju syllabusa predmeta, te se radilo na razvoju kurikuluma „Sustainable development in International Tourism”. 14. lipnja 2018. je za naše studente održala gostujuće predavanje na temu „Creative Tourism Community Development – Trends in Tourism“. Predstavila je dva projekta iz područja kreativnog turizma osmišljena u suradnji sa studentima New York Tisch Centra.   Prvi se odnosio na razvoj ruralnog turizma na planini Catskill kraj New Yorka, a drugi projekt je donio priču o životu američkih domorodaca i nizozemskih pridošlica u dolini rijeke Hudson.

 

DOKAZ:

  • Zapisnici sa sastanka međunarodne suradnje 04., 05. i 11. lipnja 2018.