Dekan Alen Jerkunica je u četvrtak, 07. srpnja 2022. godine, otvorio sjednicu Gospodarskog savjeta Visoke škole Aspira. Na sjednici se okupilo 37 članova, a razgovaralo se o potrebama tržišta rada, stručnoj praksi, završnim i diplomskim radovima studenata, izazovima pri zapošljavanju, traženim znanjima i vještinama kao i novim obrazovnim programima. Također, na dnevnom redu našlo se i usavršavanje i stipendiranje djelatnika, kao i apliciranje na projekte financirane Europskim sredstvima iz financijskog razdoblja 2021.-2027.
U svom uvodnom govoru g. Jerkunica ističe važnost Gospodarskog savjeta Visoke škole Aspira te kako mu je drago što su se partneri odazvali u ovolikom broju.
„Gospodarski savjet je platforma za izmjenjivanje iskustava između poslodavaca i Aspire, suradnju i osluškivanje potreba poslodavaca kao i tržišta rada, a sve u svrhu pružanja što kvalitetnije pripreme studenata za rad pri završetku školovanja. Nama kao obrazovnoj ustanovi potrebni su konkretni odgovori na pitanja što to poslodavci očekuju od Aspirinog studenta prilikom prelaska sa studija na tržište rada, koja su to znanja i vještine koje treba posjedovati. Očekujemo da ta tranzicija iz studenta u uspješnog poslovnog čovjeka bude što kraća i bezbolnija. Danas smo ovdje kako bismo suradnjom i usmjeravanjem od strane realnog sektora, odnosno poslodavaca, unaprijedili i nastavne procese. Također, danas ovdje zajedno razmjenjujemo ideje te ostvarujemo interdisciplinarnu suradnju i umrežavanje.“, kazao je Jerkunica.
U nastavku sjednice svoje stajalište iznio je i kandidat za predsjednika Gospodarskog savjeta, g. Denis Fusek, koji je na kraju izglasan kao novi predsjednik. Fusek je, osim što je iznio stavke i ideje za unaprjeđenje suradnje između poslodavaca i Aspire, naglasio kako je svaki korak ka unaprjeđenju i stvaranju mlade sposobne radne snage – dobar i nužan korak.
Koordinatori i voditelji studija iznijeli su povratne informacije o uspješnosti stručne prakse. Tako je Matija Škara Tresić iznijela podatke o broju poslodavaca kao i o provedbi uspješnog Dana karijera, a gdje je iznijela i posebne pohvale hotelima, dok je Danijela Čepo, koordinatorica nastavnog centra Zagreb, posebice zahvalila restoranu Noell, Hrvatskoj turističkoj zajednici i Hotelu Esplanada na pruženoj prilici studentima.
Tonči Drlje, koordinator praktične nastave, naglasio je kako su studenti studijskog smjera Gastronomije već tijekom studiranja konkurentni na tržištu rada.
„Na praksi, ali i preko student servisa, naši studenti Gastronomije rade u europskim najboljim restoranima s Michelin zvjezdicama, dok neki studenti rade praksu i u inozemstvu, na primjer u Sloveniji, u šest restorana koje su također nagrađeni s Michelinovim zvjezdicama. Ovo je prikaz kako su studenti sposobni i marljivi te da je stručna praksa neophodna pri edukaciji mladih ljudi i stjecanju iskustva.“, kazao je Drlje.
Nevena Čikeš (Pjaca Rosa d.o.o.) kazala je: „Užasno je bitno da svi ljudi koji sudjeluju u učenju i prenošenju znanja, vole svoj posao. Ako vi taj posao volite i ako ga radite sa strašću, Vi ne možete očekivati od 30 mladih ljudi da će upiti to, ali troje hoće, i imat ćete troje ljudi kojima ste vi prenijeli ljubav prema tome poslu. Ako vi to niste uspjeli prenijeti, onda nema nikakve koristi od svega ovoga. Možda će zvučati kao floskula, ali nije – Ono što čini razliku je čovjek i to je zaista tako! Krevet je krevet svugdje!“
Irina Tomić iz Blue Kotor Bay Premium Resort, naglasak je stavila na potrebu učenja studenata kako rješavati probleme te što implementirati od programa za hotele, a da svi odjeli imaju korist od toga i da svim korisnicima bude podjednako lako za korištenje.
Kao jedno od najtraženijih zanimanja današnjice, programiranje i IT sektor također su u Aspirinom fokusu. Đurđica Vukić, koordinatorica studija Računarstva, iznijela je brojke s ovogodišnjih Dana karijera Visoke škole Aspira.
„Svjedočimo kontinuiranom povećanju broja poslodavaca kao sudionika na Danima karijera te je ostvareno i preko 30 suradnji s poslodavcima iz IT sektora gdje isti pružaju stručnu praksu Aspirinim studentima.“, kaže Vukić.
Luka Androja, voditelj studija Sportskog menadžmenta, iznosi podatke o poslodavcima i iskustvima studenata na Danu karijera te iznosi posebne zahvale Dalmatinko Kupu, KK Splitu, AB Sportu, KK Ciboni i g. Eraku iz Hrvatskog vaterpolskog saveza.
Ono za što se Aspira zalaže jest kontinuirano ulaganje u obrazovanje mladih, suradnja s poslodavcima i kreiranje transformativnog edukacijskog sustava. Samim time, od velikog su značaja znanja o potrebama tržišta rada, izazovima pri zapošljavanju, traženim znanjima i vještinama te o mogućnostima novih obrazovnih programa.
Goran Škugor iz Ericsson Nikola Tesla d.d., istaknuo je kako je računarstvo progresivno područje koje raste i buja te da smatra kako će svaki student računarstva biti zaposlen nakon studija uslijed rastuće potražnje na tržištu rada.
„Zadatak učilišta je da studenti nakon obrazovanja budu pripremljeni za tržište rada, dok je zadatak realnog sektora savjetovati obrazovne institucije na što se fokusirati i kako obrazovati nove mlade stručnjake.“, kazao je Škugor.
Nadovezao se i Emil Zenić (Eupolis): „Nepoznata je činjenica kako u IT sektoru postoji otprilike i do 117 zanimanja, a gdje je fokus u RH isključivo na programiranju, cyber security-u i sl. Treba se sagledati cijela širina i dubina realnog sektora (struktura, analiza, infrastruktura) i o tome podučavati studente, a što eventualno informacije i saznanja o istima može koristiti i za određivanje tema za završne radove.“
Josip Reić iz Splitskog kluba Olimpijaca, iznio je problematiku i stanje u sportskom menadžmentu gdje postoji problem nedovoljno obrazovanog kadra.
„Smatram kako studenti teško dobiju šansu za rad u sportskim klubovima, odnosno za rad u menadžmentu, a oni su dovoljno sposobni i motivirani da iste čak i vode. Iz iskustva govorim kako su studentima projekti zanimljivi i korisni te konačno primjenjivi za rad (klubove).“, istaknuo je Reić.
Luka Krkoč (KK Cibona) je kazao: „Školovanje studenata kao budućih sportskih djelatnika mora uključivati i dozu realnosti i informiranosti o određenim problemima s kojima se moraju nositi prilikom ulaska na tržište rada, odnosno moraju biti svjesni da dolaze u nesređeni svijet te da moraju svoje vještine uvijek iskazivati i pokazivati kako bi se izborili za svoje mjesto.“
Nakon iznesenog, uslijedila je rasprava o navedenom, dani su prijedlozi i ideje za nove obrazovne programe, kao i nastavak ove suradnje.
Mario Buble, prodekan za organizaciju i razvoj, predložio je da se struktura Gospodarskog savjeta raspodjeli na radne skupine i tematike radi provedbe predloženih oblika suradnje.
Žarko Nožica, voditelj studija Računarstva, iznio je kako treba raditi na „soft skills“ studenata, a kako bi mogli pripremiti studente na rad u nedefiniranim uvjetima i kreirati profile osoba novog doba.
Na to se nadovezala i Irina Tomić: „ Smatram kako su soft skills jako biti te da sami poslodavci moraju pokazati što to znači u poslu (nastup, svakodnevna komunikacija, prihvaćanje zadataka, komunikacija s gostima i sl.). Također, ono je povezano i s procesom donošenjem odluka. Studenti ne poznaju značaj hotela i njegovog utjecaja na područje na kojem se nalazi te ne znaju koliko je bitno da su svi odjeli povezani.“
Davina Ljubičić Đirlić (Heritage hotel Fermai ) kaže kako je naglasak na studentima, a glavni zadatak je na poslodavcima da prenesu ljubav prema poslu. „Ono što čini razliku je čovjek. Za studente treba vremena i posvetiti im se tijekom prakse.“, kazala je.