Od kada je čovjeka želja za poboljšavanjem okusa hrane dio je njegovih običaja i prirode. Upravo zbog toga začini imaju toliko važno mjesto u gastronomiji, ali nose i kulturalni značaj.
Također, kroz povijest su bili poticaj za istraživanja i putovanja koja su otkrila i Ameriku. Traganje za začinima dalekog istoka otkrilo je novi kontinent na zapadu. Upravo s tog putovanja u Europu je stigla ljuta paprika i piment. Zatim se kroz stoljeća kultivacije stiglo do paprike kakvu danas poznajemo.
Ova i još niz sličnih priča nizala je predstavnica tvrtke Kotanyi Matija Bagur. Posebno zanimljiva je bila ona o povijesti same tvrtke koja je od prvog dana do danas u obiteljskom vlasništvu koje se proteže kroz tri stoljeća. Sve je počelo s paprikom, a nastavilo se sa bezbroj različitih varijacija začina.
Samo mali dio njih, oko 30, bili su izloženi studentima koji su osjetilom vida i njuha nastojali pogoditi što više njih.
Obogaćeni novim znanjima o začinjavanju hrane studenti su napravili još jedan korak u svome razvoju.