Slobodna Dalmacija u suradnji s partnerima najavljuje jednodnevnu panel raspravu koja će se održati 8.11. s početkom u 11:00h na Visokoj školi Aspira s ciljem informiranja i poticanja stručne i šire javnosti na brigu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, brigu za zdravlje, zaštiti obiteljskih gospodarstava, mogućnosti izbora zdravih namirnica.
TEME KOJE ĆE BITI OBUHVAĆENE PANEL RASPRAVOM:
- Koliko je (ne)zdrava mediteranska prehrana;
- Poticanje hrvatske proizvodnje i obiteljskih gospodarstava;
- Zaštita hrvatskih mediteranskih proizvoda (ribarstvo, med, maslinovo ulje, vino, žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, začini…);
- Pravila označavanja hrane (nutritivna vrijednost proizvoda, država podrijetla);
- Pravilna i uravnotežena prehrana te prevencija bolesti;
- Informiranje i zaštita hrvatskih potrošača te utjecaj na lakši izbor proizvoda (osigurana vidljivost);
- Označavanje Hrvatska kvaliteta, i prednosti proizvođača da se priključe označavanju;
- Zašto je dobro da se proizvođači priključe označavanju „Dokazana kvaliteta Hrvatska” u nacionalni sustav kvalitete, a i potrošači da ga prepoznaju;
- Kako su se hrvatska maslinova ulja etablirala pri samom vrhu najboljih na svijetu;
- Zašto je dobra konzumacija preporučene količine vina dnevno;
- Kako stvoriti održivi prehrambeni sustav – uporaba kemijskih pesticida, gnojiva, uporaba antibiotika u uzgoju životinja, povećanje površina pod ekološkim uzgojem.
PANELISTI:
- Tea Vučković, predavač nutricionizma na Aspiri
- Mirna Bojić, viša stručna savjetnica – konzervatorica i koordinatorica aktivnosti za Mediteransku prehranu – nematerijalnu kulturnu baštinu Uprave za zaštitu kulturne baštine, Ministarstvu kulture i medija
- Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija Tommy d.o.o
- Joze Tomaš, Hrvatska gospodarska komora
- Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
- Pjero Zekan, direktor Orgula grupe
- Ivana Krstulović Carić, predsjednica Udruge “Hrvatski vinari”