Naš poznati i uvaženi sommelier Siniša Koceić održao je danas, studentima prve godine Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, na Visokoj Školi Aspira, radionicu „Šampanjci i pjenušci“.
Studente je uveo u radionicu zanimljivom pričom o tome kako je jedan od najpoznatijih šampanjaca Dom Perignon zapravo nastao sasvim slučajno. Dom Pérignon je bio stvarna osoba, naime radi se o slijepom benediktincu koji, suprotno uvriježenom mišljenu, nije izumio šampanjac već je usavršio sam postupak izrade te prvi počeo zatvarati boce plutenim čepovima omotanima žicom.
Naziv za tu ”izvornu” vrstu pjenušca dolazi od imena francuske pokrajine Champagne; danas je naziv ”šampanjac” rezerviran isključivo za pjenušce iz te pokrajine i predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla. Makar se i druge vrste pjenušavih vina ponekad kolokvijalno nazivaju “šampanjac”, one se mogu službeno označavati samo kao pjenušci (Vin mousseux).
U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sve više rade pjenušava vina, koja su postala vrlo popularna i ”IN”. Poznato nam je da je Hrvatska ”vinska zemlja” sa puno autohtonih sorti, sedma u svijetu po raznolikosti sorti.
Zanimljiv je svakako i podatak da Dom Perignon u svakom trenutku ima 90 000 000 milijuna boca u podrumima. ”Šampanjac” se radi isključivo metodom vrenja u boci, dok se pjenušava vina rade u velikim tankovima. Ova metoda vrenja u bocama je svakako kvalitetnija, ali svojevrsna industrijalizaciji postupka pomoću tankova znači i pojeftinjenje pjenušca i njegovu dostupnost širem krugu potrošača što je važan aspekt komercijalizacije proizvoda.
Kod šampanjca je bitno obratiti pažnju na mjehuriće, kao i kod svakog drugog pjenušavog pića. Što su mjehurići sitniji i brojniji to je vino bolje. Proizvođači rijetko navode starost pjenušaca, odnosno datum kada su uklonili zamrznuti čep kvasca.
Sommelier degustaciji pristupa postupkom eliminacije te na taj način može vrlo precizno pogoditi o kojoj se sorti radi, iz koje godine i sl. Sve je stvar vježbe i kušanja…
Neki od studenata koji su prisustvovali radionici pokazali su da imaju istančan ukus i da su u mogućnosti prepoznati neke sastojke, mirise i okuse koje ovo piće skriva…
U našem programu za 2016. godinu čeka nas još mnogo zanimljivih radionica sličnih ovoj…Uzdravlje!