Dobro došli u vaše savjetovalište!

Drage studentice i studenti Veleučilišta Aspira,

pozivamo vas da iskoristite mogućnost koju vam pruža vaše Veleučilište jer nam je stalo da budete uspješni u studiju i razvijate i koristite sve svoje potencijale.

S namjerom da u tome dobijete stručnu podršku, oformili smo  SAVJETOVALIŠTE ZA STUDENTE u kojem možete dobiti psihološko i akademsko savjetovanje.

Psihološko savjetovanje je proces u kojem stručna osoba pomaže osobi koja ima problem da bolje razumije izvor svog problema, da ga sagleda iz različitih perspektiva te da iznađe moguće načine njegova rješavanja. Savjetovatelj ne dijeli savjete, gotova rješenja. On pomaže osobi da ih ona sama iznađe jer svatko najbolje poznaje samog sebe i zna što mu treba i odgovara.

Individualno savjetovanje obično traje 45 minuta, a susreti se dogovaraju u intervalima od tjedan dana. Broj susreta prvenstveno ovisi o vrsti i težini problema – ponekad je dovoljan samo jedan razgovor, a ponekad se susreti protegnu i kroz nekoliko mjeseci. U prosjeku se problem rješava u 4 do 5 susreta.

Neki su problemi zajednički većem broju studenata, pa su za njihovo rješavanje pogodni grupni oblici rada – treninzi, tematske radionice i grupe podrške. Grupno savjetovanje obično traje 80 minuta. Grupne radionice organizirati će se ovisno o iskazanim i prepoznatim potrebama.

Osnovno načelo savjetovanja je povjerljivost. Svi podaci razmijenjeni tijekom savjetovanja zaštićeni su profesionalnom etikom. Informacije o načinu prijave za savjetovanje možete pronaći na stranici Kontakt

INTERNET SAVJETOVANJE

Ponekad se studenti obrate Savjetovalištu prvo putem interneta. Ukratko opišu svoj problem i traže savjet kako ga riješiti. Dopisno savjetovanje nije zahvalna aktivnost jer često u opisu problema nedostaju bitni podaci o njegovu nastanku, trajanju, varijetetima, situacijama koje ga pogoršavaju pa savjetovatelj teško kompletira dobivenu sliku poteškoća. Ponekad klijentu pomogne već samo pismeno formuliranje problema čime ostvaruje određeni odmak i novu perspektivu, a ponekad mu je dostatno da sazna da nije jedini koji ima određeni problem te da tako “normalizira” svoju situaciju. U Internet savjetovanju, zbog manje mogućnosti neposredne interakcije više se koristi educiranje, pojašnjavanje problema i navođenje mogućih načina njihova prevladavanja što odstupa od inače neutralnije pozicije savjetovatelja.

Zbog svega navedenog, ukoliko je to moguće, preporučuje se dolazak u Savjetovalište i savjetovanje uživo. Prethodna komunikacija e-mailom pomaže razvoju povjerenja i spremnosti za neposredni kontakt

PROBLEMI U STUDIJU

(prilagodba na studij, teškoće u učenju, nedostatak motivacije, sumnja u pravilan izbor studija, ispitna anksioznost, loša organizacija vremena, obeshrabrenost)

PROBLEMI ODNOSA S DRUGIMA

(unutar obitelji, s roditeljima, s prijateljima, u ljubavnoj vezi, socijalna neprilagođenost, usamljenost, socijalna anksioznost, problemi komunikacije)

NEZADOVOLJSTVO SOBOM

(nisko samopoštovanje, nisko samopouzdanje, kriza identiteta, područje seksualnosti, loše navike depresivnost).

Svi ovi problemi (i mnogi drugi) rješivi su u savjetodavnom razgovoru s psihologom!

Vjerojatno imate predodžbu kako bi trebao izgledati vaš život da biste bili zadovoljni.

Povjerljiv razgovor sa psihologom može vam pomoći da to ostvarite.

Materijali

Kontakt