Studenti Gastronomije Visoke škole Aspira 19. i 20. siječnja 2018. godine sudjelovali su na prvom internacionalnom kongresu gastronomije i ugostiteljstva Chefs stage u Šibeniku.

Kongres su pokrenuli gastro entuzijast i chef restorana Pelegrini u Šibeniku – Rudolf Štefan, novinar Hrvoje Petrić i projekt menadžerica Lucija Bilandžić. Tijekom dva dana trajanja kongresa izmjenjivali su se zanimljivi paneli, masterclassovi i gala večere na više od deset atraktivnih lokacija. Nacionalni park Krka, vinarija Bibich, restoran Pelegrini te tvrđave Barone i sv. Mihovil samo su neke od njih. Cilj kongresa bio je skrenuti pozornost na hrvatsku i regionalnu gastronomiju, njezinu promociju u globalnom kontekstu i edukaciju novih generacija kuhara, konobara i voditelja restorana. Na svečanom otvorenju organizatori su istaknuli kako je spoj tradicionalnog i modernog uz upotrebu lokalnih namirnica jedini pravi put prema postizanju prepoznatljivosti na međunarodnoj gastro sceni.

Studenti Gastronomije sudjelovali su u pripremi i posluživanju hrane s poznatim domaćim i stranim chefovima Davidom Skokom, Rudolfom Štefanom, Priskom Thuring, Hrvojem Kroflinom i turskim chefom Maksutom Askarom. Sudjelovati na ovako važnom međunarodnom događaju bilo je neprocjenjivo iskustvo za studente Aspire. Rudolf Štefan, jedan od organizatora kongresa, nije krio oduševljenje njihovim entuzijazmom i angažmanom. Smatra da su ovakvi eventovi prava prilika da dođu u kontakt s ljudima iz svijeta gastronomije i vide kako bez truda i rada nema konkretnog uspjeha u poslu.

Na tom tragu Visoka škola Aspira svojim studenti nastoji omogućiti praktičnu nastavu kako bi usavršavali svoje kulinarske i menadžerske sposobnosti da i sami nakon studija postanu nositelji promjena na gastro sceni.