Tijekom studija studenti obavljaju praksu u sportskim društvima, klubovima, savezima i drugim organizacijama pod stručnim vodstvom svog mentora. Na taj način studenti će biti direktno uključeni u svakodnevne aktivnosti i problematiku sportskih organizacija, upoznat će se sa specifičnostima rukovodećih i administrativnih poslova kluba, stručnim radom trenera i sportaša, a prisustvovat će također odvijanju svakodnevnih kondicijskih i pripremnih treninga sportaša te se tako detaljnije upoznati s pojedinim sportovima.

Ovisno o kontaktima koje je Visoka škola uspostavila sa srodnim visokim učilištima u inozemstvu i/ili sa sportskim organizacijama, najuspješniji studenti će moći studentsku praksu obavljati i van Hrvatske i tako stjecati dragocjena iskustva za izgradnju svoje buduće karijere.

Pročitajte najnovije vijesti o studentima na stručnoj praksi:

ASPIRAcija za Rijom

Sredinom 2015., nakon što sam diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Varšavi, napravio sam ključan korak u svom životu i, umjesto da započnem karijeru u pravnoj struci, došao sam u Split raditi ono što sam oduvijek želio. Nakon što sam potpisao ugovor s Odbojkaškim klubom Split, iskoristio sam mogućnost studiranja sportskog menadžmenta na Visokoj školi Aspira.

Odlično sam se proveo u tom veličanstvenom gradu. Sportom sam se bavio u svim njegovim aspektima – trenirao sam ga, aktivno se bavio njime te učio o njemu. Štoviše, nakon nekoliko seminara odslušanih na Aspiri otkrio sam da je moderni sport jedna jedinstvena djelatnost te sam bio uvjeren da rad u profesionalnom sportu mora biti fascinantan.

Zahvaljujući Martini Petrović, Aspirinoj koordinatorici za međunarodnu suradnju, došli smo na ideju o praksi u Poljskom olimpijskom odboru. Tijekom božićnih blagdana, koje sam proveo u Poljskoj, sastao sam se s direktorom pravnih poslova Odbora. Nekoliko dana kasnije moja kandidatura bila je odobrena.

Bez imalo sumnje, rad za Poljski olimpijski odbor bio je pravi užitak. Međutim, što je manje vremena preostalo do početka Olimpijskih igara, to sam imao više zaduženja. Počeo sam raditi ne samo za pravnu službu, već i za marketing, logistiku i upravu. Iskreno se ne mogu sjetiti kada sam zadnji put toliko puno radio.

S druge strane, također se ne mogu sjetiti kada sam zadnji put toliko puno naučio i stekao toliko puno iskustva. Zadaci koji su mi bili povjereni bili su zahtjevni i naporni, ali i zanimljivi i privlačni. Interakcija sa svijetom sporta bila je jedna od najboljih stvari s kojima sam se ikad sreo, no ipak ne i najbolja.

Ne možete ni zamisliti koliko sam se iznenadio kada mi je direktor odjela marketinga Poljskog olimpijskog odbora ponudio nova zaduženja u…Rio de Janeiru! Nakon nekoliko minuta bilo je sigurno da idem na Olimpijske igre.

Bio sam zadužen voditi brigu i osigurati zadovoljavajući boravak za grupu sponzora Poljskog olimpijskog odbora. Naš tim bio je zadužen za otprilike 60 ljudi, što je značilo da smo morali isplanirati svaki sat njihovog boravka u Brazilu.

Morali smo organizirati smještaj, prijevoz, ulaznice za sportska događanja, catering, obilaske grada itd. Uglavnom smo se ustajali rano ujutro, a zaspali bi, ako je to uopće bilo moguće, kasno navečer. Usprkos tome, raditi u Riu bilo je jedno veliko zadovoljstvo. Svaki dan mi je pružio priliku vidjeti i iskusiti nešto jedinstveno.

Šansa da uživo vidim najbolje svjetske sportaše, poput Novaka Đokovića, Kevina Duranta, Sergija Santosa, Usaina Bolta, Anite Włodarczyk, Blanke Vlašić, Michaela Phelpsa i mnogih drugih bila je nevjerojatna. Prilika da budem na mjestima na kojima se Igre odvijaju, uključujući Olimpijsko selo, Olimpijski park, terene, stadione i druge lokacije bila je neočekivano ispunjene snova iz djetinjstva.

Duh Olimpijskih igara, ljepota Rio de Janeira i fascinantna brazilska kultura učinili su moj boravak nezaboravnim. Moje veliko putovanje u Rio završilo je ceremonijom zatvaranja Olimpijskih igara, no moja velika avantura u svijetu profesionalnog sporta srećom je već započela.

 

GALERIJA: