Zbornik odabranih radova 2. Kongresa sportskog turizma predstavljen je 12. srpnja 2018. u prostoru Visoke škole Aspira, Zagreb. Zbornik je odlukom izdavača dostupan svima za besplatno preuzimanje i printanje, na web stranicama agencije LUX Promocija i Visoke škole Aspira.

Prilikom realizacije 2. KONGRESA SPORTSKOG TURIZMA u Makarskoj, Hotel Meteor, 11. i 12. studenog 2016. godine, održano je 40 predavanja i 4 panela. Od toga je za Zbornik odabranih radova, preuzeto 15 radova (32 autora), a na Kongresu i Zborniku je uz 29 članova znanstvenog odbora, radilo i 8 recenzenata. rednik Zbornika je prof. dr. sc. Neven Šerić, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Splitu.

Sportski turizam – potencijal za razvoj gospodarstva Hrvatske

Hrvatska je još uvijek relativno nepoznata zemlja globalno. Najčešći odgovor na recentna istraživanja na temu što Hrvatsku najbolje predstavlja u svijetu je: turizam (Jadransko more i otoci), zatim sport i sportski uspjesi svjetski proslavljenih sportaša: Dražen Petrović, Toni Kukoč, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Luka Modrić, Janica i Ivica Kostelić, Goran Ivanišević, naših rukometaša, vaterpolista, veslača, paraolimpijaca, itd…, te hrvatska kuhinja i zdrava hrana. Prirodne ljepote i resursi tek su na kraju liste (Plitvice i naši NP).

Sport i turizam najsnažniji su potencijal za razvoj gospodarstva Hrvatske, a naši sportaši godinama pozitivno promoviraju Hrvatsku državu u svijetu svojim sportskim uspjesima. Sjajan plasman nogometne reprezentacije u finale svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i osvojeno srebro, još jedan je dokaz snage promocije države putem sporta u svijetu.  Organizacija velikih sportskih manifestacija poput svjetskog nogometnog prvenstva ukazuje da je sport biznis i izvor velikih prihoda sportskim savezima, gradovima i državama domaćinima sportskih događanja.

Povezanost sporta i turizma vidljiva je već u antičko doba kad su razlog putovanja bila razna sportska natjecanja i kad se organiziraju prve olimpijske igre u Grčkoj, te gladijstorske igre u Rimu. Turisti i danas putuju zbog sportskih natjecanja i manifestacija, no u trendu je želja za sportskom aktivnošću i preko godišnjih odmora. Mnogi oblici sportskog turizma mudrim upravljanjem mogu biti i u svijetu jesu visoko profitabilni (primjer Austrija).

Sportski turizam u ekspanziji je u svijetu, na žalost u Hrvatskoj nije prepoznat i nije dovoljno iskorišten za razvoj moderne turističke ponude. Zapostavljena je i izgradnja moderne sportske infratsrukture, nužne za organizaciju sportskih aktivnosti i sportskih manifestacija, a sportska infrastruktura nužna je i kao platforma za sportski turizam, što uključuje pripreme amaterskih i vrhunskih sportaša, sportskih klubova i saveza.

Agencija LUX organizira Kongrese sportskog turizma, prilikom kojih ugledni sportski stručnjaci i renomirani znanstvenici putem izlaganja educiraju širu javnost, gospodarstvenike i turističke djelatnike o prednostima involviranja sporta u turizam i direktnog utjecaja na razbijanje sezonalnosti, razvoja turizma putem sporta kroz cijelu godinu u Hrvatskoj.

Poseban se naglasak prilikom odabira tema i predavača na Kongresu, stavlja na destinaciju na kojoj se Kongres održava u želji za pomoći lokalnom stanovništvu i intenzivnim razvojem sportskog turizma destinacije (uz cijelu Hrvatsku). Izdavanjem Zbornika odabranih radova 2. Kongresa sportskog turizma, pružamo svoj doprinos u edukaciji svima zainteresiranim za razvoj teme sportskog turizma Hrvatske.

Svi zainteresirani mogu preuzeti svoj online primjerak – Zbornik odabranih radova_2_Kongres sportskog turizma_LUX