Visoka škola Aspira imala je priliku 21. ožujka 2018. ugostiti event menadžera Boruta Gataru koji je održao zanimljivo predavanje studentima Sportskog menadžmenta.

Borut Gatara istaknuo se u organizaciji cijelog niza uspješnih manifestacija koje su unaprijedile turističku ponudu Zadra, a najveću popularnost postigao je zahvaljujući humanitarnoj utrci Wings for life World run. Riječ je o globalnoj utrci koja se održava na 35 svjetskih lokacija, a svrha joj je prikupljanje sredstava za istraživanje bolesti leđne moždine. Zahvaljujući dobroj organizaciji iza koje stoji dvjestotinjak članova te veliki broj volontera utrka je dobila komercijalni karakter i osigurala profit čitavoj lokalnoj zajednici. Gatara je naglasio i zanimljiv podatak kako Zadar tijekom pet godina ima najveći rast broja trkača u svijetu.

Studentima Aspire u svom zanimljivom izlaganju pokušao je dočarati kako izgleda organizacija eventa na globalnoj razini, koja zahtjeva puno novca, truda i znanja svih članova tima. Istaknuo je kako je sinergija s jedinicama lokalne samouprave prvi korak za uspješnu organizaciju.

Tijekom svoje bogate karijere surađivao je s brojnim uglednim klijentima poput Heinekena, Zagrebačke pivovare te Red Bulla. Gatara je pokrenuo i dva vrlo uspješna samostalna projekta Vakanza – vaterpolo turnir za amatere te slalomsku utrku Iška kraljica. Mali budžeti i nezainteresiranost lokalne zajednice nisu ga spriječili u uspješnoj realizaciji zbog kreativnog tima ljudi koji su bili spremni na rizik. O tome najbolje svjedoči spomenuta slalomska utka na otoku Ižu, na kojem u povijesti nikada nije padao snijeg.

Na kraju predavanja studentima je poručio da ne odustaju od svojih ideja i skupljaju dragocjeno iskustvo uz pomoć studentskih praksi koje će im pomoći da i sami jednog dana organiziraju događaj o kojem će se pričati.