MJESTO RAZMJENE: ISMAI, Porto

MARIN ANTIŠIĆ, student na Erasmus mobilnosti u ISMAI, Porto

Moram prvo da se zahvalim Aspiri kao organizaciji koja me izabrala za mobilnost i omogućila mi ovakvo jedno izvanredno iskustvo. Razlog zbog kojeg sam se odlučio na mobilnost je taj što sam oduvijek htio doživjeti nešto drugačije nego većina studenata tijekom svog školovanja. Prijava za Erasmus nije komplicirana, osim što je potrebno ispunjavanje dosta dokumentacije da bi se sve uskladio sa fakultetima, i Erasmus kao organizacijom. Moj dolazak u Portugal odnosno Porto je prošao bolje od očekivanja. Na usluzi su mi bili svi što mi je god trebalo prvo od profesora, osoblja do drugih stranih i domaćih studenata. Fakultet ISMAI na kojem studiram za vrijeme mog boravka ovdje je stvarno vrhunski organiziran jer ima oko 4000 studenta, a veliki broj je stranih studenata vjerujem oko 500-ak. Tijekom mog dolaska i pokušaja da se što prije uklopim u novo okruženje sam imao sreću d a upoznam tri Hrvatice iz Zagreba sa kojima živim u stanu te mi je to olakšalo prilagodbu. Moj boravak ovdje smatram stvarno vrhunskim iskustvom i kako sam već prije naveo, samo jedina teža okolnost je jezik. Predmeti se polažu na način da se izabere nekakva tematika te se o njoj raspravlja na predavanjima a svatko osobno mora napraviti određeno istraživanje o tome. Većina stranih studenata nije obavezna ići na predavanja zbog toga što su predavanja na portugalskom jeziku i za domaće i strane studente. Ja osobno na neka predavanja moram ići bez obzira  što ne govorim portugalski no pošto mogu da pričam i razumijem španjolski jezik mogu slušati neka razumjeti s obzirom da su ta dva jezika slična. Moje osobno mišljenje je da svatko tko ima priliku ići na Erasmus bi trebao to iskoristiti bilo gdje da ide, jer takvo iskustvo je nezamjenjivo i to pogotovo preporučam Porto jer način života, cijene, klima, kultura i običaji su vrlo slični nama Hrvatima.

Saudações do Porto!!!

Marin Antišić

IMG_5628 IMG_5692 IMG_9531 IMG_9649 IMG_9663

MJESTO RAZMJENE: FHS Kufstein Tirol University of Applied Sciences

FRENI OPAČAK, student na Erasmus mobilnosti u Kufsteinu

Procedura: Potrebno je prijaviti se u Aspiri, Koordinatoru za međunarodne aktivnosti i prilikom prijave dostaviti: pismo motivacije na engleskom jeziku, prijepis ocjena svih položenih ispita i ocjena te ostvarenih ECTS bodova koji izdaje Aspira, obrazac za potvrdu o statusu studenta i trajanju studija (isto ga izdaje Aspira), dokaz o hrvatskom državljanstvu, životopis (na Europass CV obrascu na engleskom jeziku), potvrda o znanju stranog jezika na kojem će se nastava održavati (ukoliko je posjedujete). U Aspiri sam se dogovorio o kolegijima koje bi slušao u Kufsteinu, koji se usklade i potvrde od strane Erasmus koordinatora iz Kufsteina. Nakon toga sam potpisao ugovor s Aspirom i izradio policu zdravstvenog osiguranja.

Dojmovi: Kroz ovih par mjeseci sto sam boravio u Austriji mogu reci da sam poprilično zadovoljan, a pogotovo sa njihovim faxom FH Fachoschule- Kufstein.

Od prvog dana voditelj a i svi ostali zaposleni na fakultetu su mi izašli u susret koliko god su mogli i cine to i dan danas iako mi vise nije toliko potrebno kao i u početku. Profesori su  izvanredni u svojim predavanjima koja su nam prilagođena ovisno o našem znanju engleskog jezika. Većinom se radi u grupnim radovima i naglasak se stavlja na  prezentacije koje su važnije nego ispiti. Cilj takvog rada je da vas se poveže s ostalim studentima, a i da napredujete bolje u svom radu, a ne da samo napamet učite neke stvari koje ce se zaboraviti nakon ispita.

Ja sam zakasnio mjesec dana od kad je počeo prvi semestar i prvi dan kad sam došao nikog nisam poznavao od 100 internacionalnih studenata , a tad, iznenađujuće za mene , svaki od njih je prvi prišao meni i upoznao se sa mnom te me odmah prihvatili kao svog i počeli planirati sa mnom studenske stvari , bilo to od učenja ili izlazaka.

Budući da sam se kasnije uključio u semestar, nisam smješten u studentskom domu, trebao sam iznajmiti stan koji me košta 400€ mjesečno. Također, pronašao sam posao s kojim pokrivam dodatne troškove. Trošak hrane me tjedno izađe 100 €.

ERASMUS ASPIRAERASMUS ASPIRA ERASMUS APSIRA

BORIS VUJEVIĆ, student na Erasmus mobilnosti u Kufsteinu

Za sada je ovo za mene jedno izvanredno iskustvo! Pogotovo sam oduševljen profesorima koji su sa svih strana svijeta; od Rusije, Bjelorusije, Amerike, a svi su vrhunski eksperti iz svog područja te doktori znanosti. Predmeti su koncipirani na način da se ne polažu preko klasičnog ispita već se piše seminarski rad kojim se ulazi dublje u tematiku; npr. konkretni proizvod kao što je irski čips trebamo ubaciti na austrijsko tržište,a prije toga, naravno istražiti sve.

Život u Austriji je očekivano skuplji nego u Hrvatskoj i smatram da za normalan život ovdje trebaju prihodi o minimalno 700 EUR-a.

BORIS VUJEVIĆ, student na Erasmus mobilnosti u engleskom Portsmouthu

U okviru stručne prakse student Sportskog menadžmenta Visoke škole Aspira Boris Vujević upravo je na šestomjesečnom boravku u Engleskoj, i to u nogometnom klubu Portsmouth, u kojem su nekoć igrali naši Niko Kranjčar, Robert Prosinečki i Ivica Mornar.

Boris će proći sve segmente ovog kluba koji se danas natječe u League Two. Kako mu izgleda raspored aktivnosti tijekom prvih mjeseci prakse u Portsmouthu možete vidjeti i u programu koji mu je pripremljen pri dolasku na Otok.

boris-3

boris-1 boris

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1077IMG_1078

IMG_1080

 

 

 

 

 

 

 

 

ZVONIMIR STAMENOV, student na Erasmus mobilnosti u Madridu

Na ovom linku se nalaze fotografije.

Na ovom linku se nalaze materijali na kojima trenutno radim (brošure, posteri, letci,…) vezano za MBA iz Sportskog menadžmenta u Madridu. Ovaj tjedan ću započeti i s digitalnim marketingom vezano za isti projekt.

To je to što se tiče posla.

U slobodno vrijeme sam većinom po okolici Madrida i jednom velikom parku blizu centra gdje ima biciklističkih i planinarskih staza. Preko određenih društvenih mreža za sportaše sam naišao na ekipu koja se bavi istom disciplinom brdskog biciklizma pa me vode i pokazuju mi staze.

Vrijeme je odlično, većinom sunčano, a dan traje skoro do 21 h, tako da se stigne dosta toga obaviti. Radni dan ne započinje prije 9 h kada otvaraju prve samoposluge, a nešto kasnije i ostali dućani, što mi je bilo malo čudno u početku.
Sve u svemu, odlično, zanimljiv grad i srdačni ljudi.

Antonia Prkić, studentica na Erasmus + programu u Portugalu (Porto)

Mogu samo reći da mi je ovdje lijepo i da uživam u suncu i toplom vremenu. Trebalo je proći neko vrijeme dok sam se naviknula na njihovu kulturu: ispijanja kave 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera) zatim pri upoznavanju je običaj da se ne rukuju nego se ljube dva puta u obraz.

Porto ima predivne parkove koji su me oduševili, moram priznati da su puno ljepše uređeni nego u Hrvatskoj. Grad je stvarno lijep i malo me podsjeća na Split i Zagreb.

Što se tiče samog fakulteta studenti su  me lijepo primili  i rado komuniciraju sa mnom. Također, pomažu mi oko prevođenja kad profesor govori na portugalskome. Ovdje je sistem ocjenjivanja i nastave drukčiji, naime imaju ocjene od 0-20 a naša ocjena 2 kod njih je 10.

Imam u planu ići u Bagu, Avero i naravno Lisabon ali to ću malo kasnije. Sad je sve podređeno faksu i naravno mojim prijateljima koji traže kartu za Porto.

Šaljem fotografije knjižnice Livraria Lello gdje je JK Rowling bila inspirirana za Harry Pottera zatim fotografije iz mjesta Guimarães (palača i dvor).

Ostale fotografije su iz parka Jardins do Palácio de Cristal i kraj lavlje fontane.