MJESTO RAZMJENE: Ljubljana

ANTE GABRIĆ, asistent na Erasmus mobilnosti

Iskustva koja nosim sa Erasmus programa mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja su izvanredna, te sam iznimno sretan što sam imao priliku gotovo 2 tjedna boraviti na Ljubljanskom sveučilištu, konkretno na Fakultetu za sport. Od prvog dana bio sam izuzetno primljen od slovenskih kolega, te još uvijek nosim dojmove o iznimnoj susretljivosti i gostoljubivosti domaćina. Kolege su pripremile program obilaska svih važnijih dionika i institucija slovenskog sporta, te sam imao priliku boraviti u institucijama poput Olimpijskog odbora Slovenije, Ministarstva za sport i drugima. Uvjeti za rad i vježbanje studenata na fakultetu su odlični, u što sam se i sam uvjerio obilazeći sportske objekte u sklopu fakulteta, poput bazena, košarkaške dvorane, najsuvremenije opremljenog laboratorija za sport, itd. Stručni i znanstveni rad je također na visini, te sam imao priliku saznati više o publicističkoj aktivnosti kolega iz područja sportskog menadžmenta i njihovom pristupu problematici sustava slovenskog sporta. Vjerujem da sam svojom posjetom otvorio mogućnosti budućoj suradnji dva fakulteta na tom planu.

Kako sam bio smješten u privatnom smještaju u četvrti Šiška, u neposrednoj blizini parka Tivoli, prilično blizu centra grada, često sam i provodio vrijeme u centru grada, te sam se imao priliku upoznati sa „pulsom“ grada i načinom života njegovih stanovnika, kao i steći nova i zanimljiva poznanstva. Stari dio grada, uz Tromostovje i Ljubljanicu, je izuzetno slikovit, „ušminkan“ i lijep, a omiljeno prijevozno sredstvo stanovnika je bicikl. Cijene u kafićima i restoranima su u rangu ili tek neznatno više od onih u Hrvatskoj, dok su ostali troškovi, izuzimajući trošak najma stanova, na razini onih u Hrvatskoj.

Na slici: moja malenkost u društvu gosp. Damjana Pintara (slijeva), poslovnog direktora Olimpijskog komitea Slovenije i gosp. Tone Jagodiča (zdesna), glavnog tajnika OKS-a.

ERASMUS ASPIRA

MJESTO RAZMJENE: Poljska

JOSIP VRDOLJAK, MARKO VUKMAN, nastavnici na Erasmus mobilnosti u Poljskoj

U sklopu Erasmus+ programa Mobilnost osoblja smo otputovali dana 01.06.2014. za Lesno, Poljsku. Po dolasku u sveučilišni kampus bili smo ugošćeni od strane koordinatora za Erasmus mobilnost inozemnog visokog učilišta u Lesznu gdje smo se upoznali sa načinom i organizacijom rada lokalnog sveučilišta, sveučilišne knjižnice te studentskog doma. Odsjeli smo u rektorovom apartmanu studentskog doma u Lesznu. Dan 02.06. 2014 primljeni smo od strane rektorata Sveučilišta u Lesznu, gdje smo razmjenjivali dosadašnja iskustva u radu te dogovorili konkretne prijedloge za suradnju dviju edukativnih ustanova. Rektor, prof. dr hab Maciej Pietrzak, se zahvalio na dolasku te nam uručio poklon paket dobrodošlice. Istoga dana smo održali sastanak s dr Arleta Loga – Dekanom Odjela za zdravstvenu i fizičku kulturu te je tom prilikom prof. Ryszard Panfil prezentirao studij Lokalnog sportskog menadžmenta.

Trećeg dana posjete kolega Josip Vrdoljak je održao predavanje na temu “Methodolgy basics of condition training”, dok je idućeg dana kolega Marko Vukman održao predavanje: How Digital Marketing is Changing the Sports Industry (case study – HNK Hajduk Split).

Studenti inozemnog visokog učilišta u Lesznu bili su veoma zadovoljni održanim predavanjem te su postavljali veliki broj pitanja, a određeni broj njih se i interesirao o mogućnosti dolaska studiranja u Split. Visoka škola Aspira putem svojih kolega ostvarila je jako dobru početnu suradnju te ugovorili mnoge mogućnosti za daljnju suradnju koja će uključivati razmjenu studenata i nastavnog osoblja. Može se reći da je ovo početak jednog divnog prijateljstva između dvije mlade, ali perspektivne edukativne ustanove.

ERASMUS Aspira

MJESTO RAZMJENE: Slovenija

TONI MILJAK, nastavnik na Erasmus+ mobilnosti u Sloveniji

Dana 17.06.2015. otputovao sam u grad Celje u Sloveniji. Po dolasku u grad susreo sam se s djelatnicima Višje strokovne šole u Celju. Upoznali su me s visokom školom, organizacijom rada te su mi pokazali prostorije škole. Drugi dan boravka prof. Anton Vorina upoznao me sa studentima koji su mi ispričali nešto više o svom studijskom programu. Također, pokazali su mi Omladinski centar grada Celja koji djeluje u sklopu zgrade Višje strokovne šole. Navedeni centar predstavlja centralno mjesto okupljanja studenata i njihovih prijatelja. Za vrijeme boravka u Celju održao sam dva predavanja na temu ‘‘Methods and calculations of depreciation in Croatia” te ”Croatian accounting standards”. Također, ljubazno osoblje iz referade upoznalo me s načinom organiziranja stučne prakse za studente.

Budući da visoka škola nije mnogo udaljena od centra, a ja sam bio smješten u blizini iste, lako sam se snašao za kretanje gradom. Celje je treći grad po veličini u Sloveniji i broji oko 30.000 stanovnika.

Također, posjetio sam i Laško koje je udaljeno svega par minuta vožnje automobilom od Celja.

Posljednji dan boravka u Sloveniji posjetio sam Ljubljanu.

DSC_2232[1] DSC_2221[1]